Mere mening 
og mindre stregkode

Boligstylist og indretningsekspert Mette Helena Rasmussen holder foredrag i bytorvHORSENS til maj. Du kender hende måske fra rollen som dommer i TV2-programmet Nybyggerne, og nu vil hun gerne give dig inspiration til at style dit eget hjem.

Om Mette Helena

Uddannet billedkunstner 
(Master of Fine Arts).

Har optrådt som indretningsekspert i TV2’s Loppe Deluxe, Nybyggerne og Go’ Morgen Danmark.

Enlig mor med to børn på 5 og 11.

Arbejder bl.a. for Gense Bestik, Flying Tiger Copenhagen og Sandnes Garn.

Mette Helena Rasmussen har 1000 jobs. Sådan beskriver hendes 5-årige søn det i hvert fald. Som selvstændig sælger hun boligreportager til store magasiner, udfører styling i private hjem og
afholder events. Forleden ledte hendes 11-årige datter længe efter en hvid væg, hun kunne brug som baggrund til en video. Men hver eneste væg har en farve i deres lejlighed.

”Mit hjem er en legeplads, hvor jeg prøver alt af. Her er fyldt med farver og mærkelige møbler. Når jeg laver boligreportager i de her kridhvide hjem, tænker jeg, at det ville være fedt at bo sådan. Men mit hjem er proppet med kunst, minder og børnenes ting. Det er rodet og hyggeligt, og det bærer jeg over med,” forklarer hun.

Men lige om lidt er hendes lejlighed alligevel malet helt hvid. De mange farver må ikke stå i vejen for kunstudstillingen, Amager Salonen, som skal foregå i emmet. Derfor er Mette Helena Rasmussen i gang med at rive tapetet af alle væggene, så der 16. marts kan holdes fernisering – hvor både naboen Margrethe Vestager og kunstnerduoen Uhørt er på programmet. 35 danske og udenlandske kunstnere deltager i udstillingen. Senere på året skal nye udstillinger åbnes i private hjem i både Aarhus og Tisvilde.

”Det er skidesjovt og giver god energi. Men det er overhovedet ikke nogen god forretning. Jeg er så privilegeret som selvstændig at kunne lave det, jeg har lyst til,” siger hun.
 

Dødsjovt og inspirende

Mette Helena Rasmussen har nu også opgaver i kalenderen, som både er sjove og en god forretning. For tredje år i træk er hun dommer i boligprogrammet Nybyggerne. Den fjerde sæson fik premiere i begyndelsen af februar og foregår i Hedehusene på Sjælland. Fire par skal indrette hver deres lejlighed, og vinderne får lov at beholde deres
lejlighed til en værdi af 3,4 millioner kroner.

”Det er altid dødsjovt og inspirerende at se, hvad deltagerne finder på. Jeg kan virkelig sætte mig ind i, hvor hårdt det må være – især for dem med børn. Jeg er meget glad for, at jeg kun skal forholde mig til deres indretning, for jeg er slet ikke så hurtig til at få ideer og beslutte mig for noget,” siger hun.

Nybyggerne har givet Mette Helena Rasmussen flere kunder, men det har også givet hende gode venskaber.

”Jeg er blevet supergode venner med dommerne Ask Abildgaard og Simon Schack. Nogle af parrene fra de gamle sæsoner kommer til mine arrangementer. De kunne have slået mig ihjel under optagelserne, fordi jeg forholdt mig kritisk til deres stil, efter de havde knoklet så meget. Men de har heldigvis tilgivet mig,” griner Mette Helena Rasmussen.

5 ting vi skal have mindre af

  • Kobber
  • Citatplakater
  • Nøgne glødepærer i stofledninger
  • Lavpris og kopivarer
  • OSB-plader

5 ting vi skal have mere af

  • Malede og/eller tapetserede vægge
  • Kunst og billedvægge
  • Belysning med 3 ens lamper
  • Smukke og kulørte puder
  • Tekstiler og gardiner

Giv det en chance


Vi skal blive bedre til at prøve ting af i vores hjem. Noget af det sværeste i Mette Helena Rasmussens arbejde er at skulle vælge mellem mandens og konens holdninger til indretningen. Hun er overbevist om, at det slet ikke behøver at være så svært.

Det tager jo ikke mere end en aften og en halv flaske rødvin at male en endevæg. Og man kan altid sælge sine brugte møbler for det samme, som man har givet for dem. Det er jo bare en sofa - ikke et 30-årigt realkreditlån!" siger hun.

Hun mener, at de fleste af os har en masse gode ideer, men bare er bange for at prøve dem af. Derfor er hendes mantra, at man skal forsøge at arbejde med det, der er i stedet for at arbejde imod det.

"Hvis noget virker håbløst, så prøv at ændre stemningen omkring det. Hvis du er træt af fliserne på badeværelset, så prøv at sætte nyt tapet oven over dem," siger hun.

Men nogle ting ser hun helst kørt på genbrugspladsen. Det er især de kopivarer og hjemmebyggede løsninger, som er piblet frem de senere år. Kobber, citatplakater, nøgne glødepærer i stofledninger og OSB-plader.

"Jeg tror, vi får en ny måde at forbruge og indrette os på - med mere mening og mindre stregkode. Der har været en stor tendens til DIY (do it yourself, red.), men vi kommer til at holde meget mere af godt håndværk og at slappe af i vores fritid," siger hun.
 

Tag en rigtig uddannelse!


Mette Helena Rasmussen er uddannet Master of Fine Arts fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Mindre kan også gøre det, men hun anbefaler, at du tager dig en uddannelse, hvis du også drømmer om at leve af at være stylist.

"Jeg kender ingen, der har taget et aften- eller brevkursus og er blevet til noget. Det er en benhård branche, så hvis du ikke kan komme ind på en af de SU-godkendte skoler, skal du ikke regne med, at du kommer til at leve af det," siger hun.

Hun tilføjer, at det er bedst at komme i praktik, for hurtigt at finde ud at, om arbejdet overhovedet er interessant.

"Mit arbejde lyder eventyrligt, men meget af tiden er jeg også flyttemand, håndværker og maler. Jeg laver mange praktiske ting, før jeg fx finder ud af, hvor vasen skal stå på et billede," siger hun.