”Jeg brækker mig over det middelmådige”

Bo Henriksen kalder sig selv fodboldintelligent. Men han er ikke i tvivl om, at han kan være en god leder hvor som helst, når han en dag siger farvel til AC Horsens

Kort om Bo Henriksen:

Bor i Risskov

Gift med Christina

Far til Villads på knap 2 år og papfar til Alexander på 10 år og Frederik på 14 år.

Aktiv fodboldspiller fra 1979 til 2011. Heraf 17 år som seniorspiller.

Har spillet for 11 klubber. Herunder OB, Herfølge BK, Kidderminster og Bristol Rovers.

Træner for Brønshøj BK 2007-2014.

Cheftræner i AC Horsens siden sommer 2014.

”Skal jeg da ringe og sige, at han lyver?”


Bo Henriksen sidder tilbagelænet i sin kontorstol med benene på det nøgne skrivebord. Han smiler opgivende til målmandstræner Peder Hansen og managerassistent Mads Lyng, mens store tal flyver gennem luften.

AC Horsens’ cheftræner vil købe en ny spiller til holdet, men sportschefen i den anden klub er svær at tale ærligt med. Det passer ikke Bo Henriksen. Han er kendt for at sige tingene, som han ser dem. Men sådan har det ikke altid været.

”Som træner fandt jeg tidligt ud af, at jeg skal være ærlig. Men som menneske er det kun i de seneste 4-5 år, at jeg er blevet så klog,” siger Bo Henriksen, da telefonsamtalen er afsluttet.

Allerede som 8-årig spillede han foran flere tusinde tilskuere på Odense Stadion. Kampen endte 9-1, og den unge Bo havde scoret otte af målene. Bagefter fik han blandt andet tilbudt en ny cykel for at skifte til OB. Men han holdt fast i barndomsklubben OKS. Fem år senere blev han træner for klubbens miniputhold og opdagede, at han kunne gøre andre mennesker meget bedre end sig selv.

”Jeg var fodboldintelligent. Jeg vidste, hvordan man skulle vinde kampene – på og udenfor banen. Jeg var hudløst ærlig, men bare ikke over for mig selv. Det handlede om helheden, og hvad andre tænkte, og jeg sagde de rigtige ting, mens jeg gjorde det modsatte. Jeg var en dårlig version af mig selv,” husker han.
 

15 år som ligegyldig

Bo Henriksen retter sig op. Hans hænder glider over skrivebordet. Så samler han et par magneter op og piller ved dem, mens han læner sig tilbage igen. Selv når han sidder stille, er han i bevægelse. Hans nye kontor ville virke råt, hvis det ikke var for den bløde drømmeseng, som er skubbet ind under printeren i vindueskarmen. Det eneste stykke pynt i rummet er en indrammet, gul spillertrøje med ordet SUPERLIGA og spillernes autografer på.

”Det her sted er det eneste på hele CASA Arena, hvor der aldrig bliver gjort rent,” joker Bo Henriksen og fejer hænderne over bordet igen.

Men kommentaren er mest til ære for dagens gæst. Omgivelserne er ligegyldige for Bo Henriksen. Det handler om spillerne på træningsbanerne, som han kan se gennem vinduerne bag sig. Det handler om mennesker, og hvordan de bliver så gode, som de kan være.

”Jeg skal mærke, at jeg gør en forskel for andre mennesker og mig selv. Jeg brækker mig over det middelmådige, fordi jeg selv var ligegyldig som fodboldspiller i 15 år. Det er forfærdeligt at være i!” siger han.

Tiden som pleaser er forbi for Bo Henriksen, og han vil ikke bruge et øjeblik på det, der ligger ud over hans ekspertise. ”Det er fantastisk at erkende, at jeg er genial og fantastisk. Jeg er helt unik til at gøre de ting, jeg gør. Så gør det ikke noget, at jeg er en katastrofe til stort set alt andet,” siger Bo Henriksen.
 

Topscorer i jakkesæt

Måske venter der Bo Henriksen en stor old boys-karriere ude i fremtiden. Men lige nu er alle hans vågne timer besat. Søndagen inden interviewet har han for én gangs skyld selv spillet fodbold. Det var til papsønnen Frederiks konfirmation, hvor de alle var i jakkesæt og pæne sko.

”Barnet lever! Jeg er tilbage i legen efter 20 år i frygt som spiller. Så smadrer jeg ind i de små drenge, mens 30-40 voksne udenfor banen tænker, at jeg er totalt idiot. Men jeg elsker følelsen af spillet og vil vinde for enhver pris,” siger Bo Henriksen og smiler stort.
Han forsikrer, at han endnu ikke har sovet en hel nat på kontorets drømmeseng. Men han sniger af og til en lur ind i arbejdsugen, som er på mellem 60 og 70 timer. Den sparsomme fritid bruger Bo Henriksen i Risskov, hvor han bor – og i øvrigt er ved at få bygget et nyt hus – sammen med konen Christina, deres knap to år gamle søn Villads og Christinas sønner, Alexander og Frederik.

Det er de vigtige ting. Resten lader han vente ligesom sin personlige passion for at spille fodbold. Onde tunger vil også påstå, at han sparer meget tid på hårpleje. Og Bo Henriksen vil give dem helt ret.

”Jeg bruger sindssygt mange produkter,”
siger han og forsøger at holde masken.

Har du overvejet at få en man-bun?
”Jeg har overvejet mange ting, da jeg var knægt. Jeg lod det bare gro for at vise, at man kan være fornuftig, selvom man er langhåret. Det er mit råd. Bare lad det gro og se, hvad der sker!”
 

Tiden efter ACH

Hver gang døren går op til kontoret, lyser Bo Henriksen op i et stort smil og hilser venligt. Også anden og tredje gang, den samme mand træder ind. Men selvom han nyder selskabet, lægger han ikke skjul på, at han en dag vil videre fra AC Horsens.

”Jeg har det fantastisk, fordi jeg har stor kærlighed og tillid til alle de mennesker her. Jeg udlever en drøm, men alt her i livet har jo en udløbsdato. Jeg har ikke noget behov for at bralre ud med mit mål for AC Horsens, men vi er ikke halvvejs endnu. Vi er kun lige startet, og det er næsten det sjoveste,” siger Bo Henriksen.

Selvom målets detaljer er hemmelige, er Bo Henriksen drevet af dem hver eneste dag. Da han forlod Brønshøj Boldklub, forsvandt hele kulturen, han havde bygget op. I dag arbejder han på at gøre sig så overflødig som muligt, så det ikke gentager sig. Den strategi kan man læse om i flere bøger om ledelse. Men Bo Henriksen har aldrig åbnet en eneste af dem.

I stedet har han fundet sin egen ledelsesstil som modstykke til den negative, frygtbaserede ledelse, som har virket så dårligt for ham selv – og som han i øvrigt er sikker på, at de ledere havde lært fra ledelsesbøger. Det vigtigste for ham er at holde liv i drømmen hos sine spillere og give dem nogle store oplevelser. Drømmen lever også hos ham selv.

”Selvfølgelig! Jeg kan være chef for hvad som helst! Folk tror, at jeg ved noget om fodbold, og jeg har da lært en del, men jeg kan få mennesker til at gøre hvad som helst. For mig betyder det ikke meget, hvad vi laver, så længe jeg kan få andre med på mine visioner og lære fra mig.”

Bos 3 bedste tips til et flot hår:

1. Lad være med at rede det!

2. Lad være med at vaske det!

3. Lad det gro og se, hvad der sker!